Newsletter

Airsoft-ul este un joc sportiv în care jucătorii simulează un conflict sau efectuează anumite misiuni, cu ajutorul unor replici ale armelor reale ce lansează proiectile sferice non-metalice, utilizând echipamente specifice și tactici militare reale.

Replicile de airsoft sunt, de obicei, copii fidele ale modelelor de arme reale (AK47, M4A1, H&K MP5, Glock, Beretta, Sig Sauer, etc.) de unde și denumirea de ”replica de airsoft”. După sistemul de propulsie al proiectilelor, există 3 mari categorii de replicit de airsoft:

  1. replici cu propulsie electrică, la care un motor electric pune în mișcare un piston cu arc (AEG sau Automatic Electric Gun);
  2. replici pe bază de gaz ( CO2 sau un gaz specific armelor airsoft, denumit Greengas );
  3. replici cu acționare manuală la care un piston cu arc este tensionat manual de către utilizator (Springers sau Bolt Action).


Muniția replicilor de airsoft este reprezentată de bile sferice cu diamentrul de 6mm BBs (și ocazional de 8 mm), non-metalice, fabricate din teflon (in compozitia acestora intra plastic + alte materiale pentru cresterea greutatii, dar pastrarea calibrului bilei), din sticla, din aluminiu, din otel, bile cu vopsea, bile explozive, etc. La jocurile de airsoft sunt acceptate doar bilele de teflon, care cântăresc, în general, între 0,12 g și 0,43 g. Celelalte tipuri de bile (sticla, otel, aluminiu, etc.) sunt destinate doar trasului la tinta sau testelor, iar utilizarea lor in jocuri airsoft este interzisa datorita riscului de a deteriora echipamentul de protectie. Vitezele cu care circulă proiectilele airsoft pornesc de la 35 m/s și sunt limitate de regulamente, în general, până la 180 m/s, dar putem întâlni și replici care depășesc cu mult această viteză.

Distanța de angajare stadard a replicilor de airsoft este între 25-70 m (există unii jucători care susțin că au atins ținte și la distante de cca 140 m). Comparativ cu replicile airsoft, o armă reală cu glont AK47 are o distanță maximă de angajare de 200-300 m, pe foc automat. Pe lângă sistemul de propulsie, un rol foarte important în creșterea distanței de angajare a proiectilelor de airsoft îl are camera de Hop-UP (High Operation Power UP). Camera de Hop UP conține o perdeluța de cauciuc care pătrunde în partea din spate a țevii interioare a replicii și agăță proiectilele în timp ce sunt propulsate, conferindu-le un efect de rotație invers sensului de deplasare (backspin). Această rotație creează în timpul zborului proiectilului o zonă de presiune scăzută deasupra bile (efectul Magnus), contribuind la o portanță mai mare a proiectilului (rază de acțiune mai mare) și o precizie îmbunătățită.

Airsoft-ul este un sport care se bazează în mare măsură pe onoare și respect între jucători. Având în vedere că, în general, la impact nu rămân semne vizibile pe jucătorul lovit, desfășurarea în bune condiții a jocului depinde integral de abilitatea jucătorilor de a recunoaște orice lovitură primită și de a se declara ”morti”. Prin urmare putem spune că airsoft-ul este un sport nobil, un sport al gentelman-ilor, un sport al oamenilor cu caracter.

Istoric vorbind, airsoft-ul își trage rădăcinile din Japonia anilor 70. În Japonia, deținerea armelor de foc a fost interzisă anii 60,[1] și ca răspuns la aceste interdicții japonezii au început să producă replicii non-metalice de colecție, extrem de realiste, ale armelor de foc militare. Ulterior a fost introdus un sistem de propulsie asemănător cu cel folosit la pistoalele de tir. Așa au apărut replicile perfecte, non-letale, ale armelor de foc reale. Mai apoi au devenit populare pe piețele asiatice sub denumirea de arme ”soft-air” sau ”air-soft”. Replicile propulsate pe gaz au evoluat, spre mijlocul anilor 90, în modele electrice (AEG), mai ieftine, și mai apoi au fost dezvoltate și sistemele, din ce în ce mai performante, pentru acuratețea și portanța proiectilului.

Jocurile de airsoft variază foarte mult în scenariu și modul de aplicare depinzând de locație, de numărul participanților și de posibilitătile economice, dar în general variază de la jocuri mici tip skirmish, la simulări militare complexe până la reconstituiri istorice. La aceste evenimente jucătorii deseori asezonează replicile de airsoft cu echipament real și tactici militare similare sau identice cu cele folosite de forțele armate.

Odată cu răspândirea internetului, popularitea airsoft-ului a cunoscut o creștere ”alarmanta”, atât în Europa, cât și în America. Evenimente de anvergură majoră sunt organizate periodic în Europa (Berget) și în Statele Unite (Irene), evenimente ce strâng la start mii de jucători de airsoft. Actualmente, airsoft-ul este practicat de sute de mii de jucători la nivel mondial și cu siguranță se va bucura de un viitor prosper.

Sursa: www.airsoftpedia.ro